top of page

Uit elkaar met een goede basis

 

 

​

- Samenwonend zonder samenlevingscontract zonder kinderen

- Samenwonend zonder samenlevingscontract met kinderen

- ​Samenwonend met samenlevingscontact met of zonder kinderen

- Getrouwd of geregisterd partnerschap  met of zonder kinderen 

Wat je allemaal moet regelen wanneer je gaat scheiden is per situatie verschillend. Ook de hulp en de mate van inzet van de mediator verschilt per situatie. Dit heeft te maken met de zaken die jullie vooraf bijvoorbeeld al hebben vastgelegd in een samenlevingscontract of in huwelijkse voorwaarden. Hebben jullie een huur- of koophuis en staat deze op jullie beider namen? 

Het kan jullie helpen om alvast goed op een rijtje te zetten welke zaken jullie moeten regelen. Maar ook kan het helpen om alvast een lijst te maken van zaken waar jullie het wel of juist niet over eens zijn en welke zaken er al vast liggen. Zo stappen jullie goed voorbereid de mediation in en verloopt de bemiddeling vaak vlotter maar ook met minder strijd. Op de pagina                       is een e-book te vinden om te downloaden. Dit e-book helpt om goed voorbereid de mediation in te gaan, er staat een overzichtelijk stappenplan in en een opzet voor een ouderschapsplan.

​

Wonen jullie samen zonder een samenlevingscontract en zonder kinderen? In dit geval hoef je niet langs de rechter om uit elkaar te gaan. Jullie kunnen samen afspraken maken over de spullen die jullie samen hebben gekocht of de schulden die jullie samen zijn aangegaan. Je hoeft geen afspraken te maken over pensioen of partneralimentatie. Hebben jullie een gezamenlijke (huur)woning, dan maken jullie daar afspraken over, wellicht kan een van jullie de woning overnemen. Ook in dit geval kan het fijn zijn om een afspraak te maken bij de mediator. Meens Mediation kan jullie ondersteunen in de gesprekken over bovenstaande zaken en de financiële adviseurs kunnen helpen bij bijvoorbeeld het overnemen van de woning.

 

Geen samenlevingscontract maar wel kinderen? Ook nu hoeven jullie niet naar de rechtbank. Wanneer jullie kinderen onder de 18 zijn moeten jullie een ouderschapsplan opstellen. Op de pagina.                                     kan je hier meer over lezen. 

 

Wonen jullie samen met een samenlevingscontract, met of zonder kinderen? In het samenlevingscontract staan al verschillende afspraken die jullie met elkaar hebben gemaakt. Bijvoorbeeld over jullie vermogen, gezamenlijke schulden en of het delen van pensioen. Ook staan er vaak afspraken over het huis waar jullie wonen. Wanneer jullie een koophuis hebben en een van jullie wil dit overnemen, dan moet er gekeken worden naar de hypotheek. De overdracht loopt via de notaris, je hoeft ook nu niet naar de rechter. Wanneer jullie kinderen hebben onder de 18 jaar moeten jullie een ouderschapsplan opstellen. Op de pagina                                      kan je hier meer over lezen.   

​

Wanneer je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap​ hebt moet dit ontbonden worden door de rechter. De afspraken die jullie maken worden vastgelegd in een convenant. Dit convenant wordt door jullie beide ondertekend en via een advocaat ingediend bij de rechtbank. Nadat de scheiding door de rechter is uitgesproken zal deze worden ingeschreven bij de burgerlijke stand. Wanneer jullie kinderen hebben onder de 18 jaar is het verplicht om ook een ouderschapsplan op te stellen. Dit plan wordt samen met het convenant ingediend bij de rechtbank. De rechter spreekt de scheiding uit, je hoeft hier niet fysiek bij te zijn. 

bottom of page