Van partners naar samen ouders
​
- het ouderschapsplan
- kinderen betrekken en een stem geven
- ​als ouders verder na de scheiding
- hulp voor na de scheiding
Wanneer jullie kinderen hebben is het besluit om uit elkaar te gaan best ingewikkeld. Zij hebben er niet voor gekozen, maar moeten er wel mee dealen. Los van de extra emoties die dit met zich mee brengt hebben wij in Nederland ook te maken met een wettelijke component, het ouderschapsplan. Ouders zijn in Nederland verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. In dit plan staan afspraken die jullie met elkaar maken over de kinderen. Denk hierbij aan wanneer de kinderen bij wie zijn (de zorg- en omgangsregeling), maar ook wie koopt de kleding en hoe hou je elkaar op de hoogte. De basis van de afstemming die hierbij nodig heeft ligt in het ouderschapsplan. Dit is echter een document wat niet in beton gegoten is en met momenten overleg of aanpassing vraagt. Op de pagina kan je mijn
e-book vinden met de daarin de belangrijkste elementen van het ouderschapsplan
Wanneer jullie niet getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, hoeft het ouderschapsplan niet naar de rechtbank te worden verzonden. Wel kan je er voor kiezen om afspraken over kinderalimentatie vast te laten leggen door de rechter.
​
Het kind centraal zetten herbij is een mooi uitgangspunt, maar hoe doe je dat dan?
Doordat ik naast mediator ook pedagoog ben kan ik jullie hier mee helpen. Ik kan jullie begeleiding in hoe jullie met de kinderen in gesprek kunnen gaan over de scheiding, maar ook hoe je hen kan vragen wat zij graag zouden willen.
​
Jullie zijn partners geweest en gaan door de scheiding naar een nieuwe situatie waarin je samen ouders bent en ex-partner. De nieuwe rol die jullie als ouders krijgen, is iets waar je je weg in moet gaan vinden. Je hebt niet op alles invloed en krijgt te maken met momenten waarop je je kinderen niet spreekt of ziet. Daarnaast zullen er ook momenten zijn waarbij je zal ervaren dat de andere ouders de dingen soms net even anders doet dan jij. Dit zijn belangrijke zaken waar we ook al tijdens de mediation bij stil kunnen staan. Past dit niet tijdens het mediation traject, dan biedt Meens Mediation ook de mogelijk om na de scheiding met jullie hierover in gesprek te gaan. Kijk voor meer informatie over gezamenlijke en individuele trajecten op de pagina .
​​​
Wanneer de scheiding rond is, komt er vaak een periode waarin het "stof" wat kan neerdalen. Iedereen moet zich gaan verhouden naar de nieuwe situatie. Dit kost tijd en soms is het nodig om hier hulp bij te krijgen. Voor zowel ouders als kinderen zijn er diverse manieren om hulp te ontvangen na de scheiding. Ik denk graag met jullie mee wat past bij jullie situatie.